Лучшие нотариусы найти или добавить
Лучшие адвокаты найти или добавить
Бесплатно после регистрации
Риелторы Киева выбрать компанию

Юридичний супровід отримання ліцензій на медичну практику

08.07.2020 | 10:27 Раздел: Законодательство Источник: meget - недвижимость

Сьогодні, як ніколи, актуальним є питання відкриття власної медичної практики в різних сферах медицини. Якщо ще 10 років назад це вважалося доступно лише поодиноким категоріям заможних підприємців, то тепер відкрити стоматологію, кабінет офтальмолога чи педіатра є досить реальною можливістю для перспективного лікаря, почати власну медичну практику.

Для відкриття медичного кабінету, клініки або медичного центру обов’язковим є отримання ліцензії.

Органом, що здійснює ліцензування в Україні є Міністерство охорони здоров'я України. Постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 року за №285, затверджено «Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з медичної практики», які є обов'язковими для всіх суб'єктів господарської діяльності, що мають намір або здійснюють медичну практику.

Спосіб подання та перелік документів для ліцензування регламентується законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності».

На практиці, якщо Ви є лікарем та Ви самі або з Вашими колегами бажаєте надавати приватні медичні послуги, тоді Вам необхідно пройти досить непростий шлях від ідеї відкриття приватної медичної практики до отримання ліцензії з відповідними спеціалізаціями для надання професійних медичних послуг.

Для того, щоб без проблем відкрити медичний бізнес, в пергу першу, слід забезпечити юридичний супровід отримання ліцензії, оскільки такий захист надасть низку переваг для втілення в життя Вашого задуму.

Аналізуючи чинне законодавство та спираючись на свій власний досвід, можна виділити основні кроки в процедурі отримання ліцензії:

1-крок. Вибір форми для ведення господарської діяльності, згідно обраного різновиду медичної практики.

Залежно від виду діяльності, який буде обрано для медичної практики, чи то індивідуальний кабінет чи клініка з найманим медичним персоналом, слід визначити організаційно-правову форму установи для подальшої реєстрації.

2-крок. Державна реєстрація фізичної особи-підприємця або юридичної особи.

3-крок. Подання заяви для взяття на облік платника податків в Державну податкову інспекцію.

Пропорційно запланованому обороту грошових коштів, можна обрати спрощену систему оподаткування або стати на облік, як платник податку на додану вартість.

4-крок. Визначення спеціалізації з медичної практики. Вибір виду наданих послуг повинен відповідати обраній спеціалізації при отриманні ліцензії.

5-крок. Підбір кваліфікованого персоналу згідно обраних спеціалізацій.

Кожен найманий лікар або молодший медичний персонал повинен відповідати кваліфікаційним вимогам та мати освітні документи, що є чинними на момент ліцензування.

6-крок. Облаштування приміщення згідно  табелів оснащення та вимог ліцензування.

Обладнання, котрим повинно бути оснащене приміщення медичного закладу обраної спеціалізації, регулюється наказами Міністерства охорони здоров’я України та табелями оснащення.

7-крок. Проведення перевірки  та отримання акту санітарно-епідеміологічного обстеження об’єкта від Держпродспоживслужби. Відповідна перевірка проводиться територіальним управлінням Держпродспоживслужби по місцю знаходження вашого майбутнього медичного закладу.

8-крок. Подача заяви на отримання ліцензії та відомості про матеріально-технічну базу до Міністерства охорони здоров’я України. Заява може подаватися, як в письмовому та і в електронному вигляді.

9-крок. Видача ліцензії. Рішення про видачу ліцензії приймається на засіданні спеціальної комісії за підписом начальника управління ліцензування та контролю якості надання медичної допомоги. Ліцензія в паперовому вигляді не видається. Кожен ліцензіат отримує порядковий номер, який і є номером його ліцензії.

Для пересічного громадянина, навіть з медичною освітою, процедура отримання усіх необхідних дозволів, пошук або приведення приміщення у відповідність норм законодавства для ведення медичної практики та особливо отримання ліцензії можливо здасться досить складним.

Маючи юридичний супровід, ви цілком зможете розібратися в організаційно-правових формах господарської діяльності для заняття медичною практикою, категоріях оподаткування вашої діяльності, можливостях прийому на роботу медперсоналу та внесення змін у відомості про свою медичну ліценцію.

Фахівець в медичному ліцензуванні, роз’ясніть вам, що кожне прийняття на роботу працівника чи його звільнення, збільшення чи зменшення видів спеціалізацій якими ви можете займатись, повинно бути юридично правильно оформлено та відповідно повідомлено орган ліцензування.

Не обов’язковим, але однозначно правильним буде рішення звернутись до юриста, який не просто є гарним правником, а має досвід і практику саме в медичному праві.

 Юридичний супровід спеціалістом однозначно структуризує та пришвидшить отримання  ліцензії на медичну практику, і як наслідок дозволить оперативно почати роботу Вашої власної медичної установи. Хороший правник по медичному ліцензуванню допоможе:

  • Визначити вимоги, яким повинно відповідати ваше приміщення для ведення в ньому медичної діяльності;
  • Підібрати та відкрити необхідну форму ведення підприємницької діяльності (ТОВ, ФОП, ПП та ін.);
  • Прискорити і правильно спланувати проведення усіх відповідних перевірок;
  • Провести аудит матеріально-технічної бази для проходження медичного ліцензування;
  • Запобігти можливості притягнення Вас або Ваше підприємство до будь-якого виду відповідальності, в тому числі кримінальної та адміністративної;
  • Зібрати пакет необхідних документів, заповнити відомості та подати їх в орган ліцензування;

При отриманні ліцензії ліцензіат може не мати медичної освіти, але в такому випадку обов’язковим є прийняття на роботу медичного працівника з необхідною кваліфікацією та освітою відповідно до вимог ліцензування.

Отже, згідно законодавства України термін розгляду заяви на отримання Вашої ліцензії становить 10 робочих днів з дня отримання документів МОЗ України. Та слід зауважити, що до заповнення вказаної заяви необхідно проробити значний об’єм роботи. Тому реальний термін отримання ліцензії залежить від підготовки та юридичного супроводу ліцензіата.

Керівник Юридичної компанії «ПРАВО.ЮА»  адвокат Кулішов Володимир спеціально для порталу MEGET
При копіюванні даного матеріалу посилання на meget.kiev.ua обов'язкове

Rss лента статей Просмотров: 3338
image