Лучшие адвокаты найти или добавить
Риелторы Киева выбрать компанию
Бесплатно после регистрации
Лучшие нотариусы найти или добавить

Законодавчі нововведення для бізнесу в період карантину. За що можна не платити?

03.04.2020 | 18:00 Раздел: Законодательство Источник: MEGET

За останні пів місяця у нас в країні сталися вагомі зміни. Введення режиму надзвичайної ситуації та карантину позначилося на житті кожного громадянина. Майже весь український бізнес перебуває в підвищеному стані. Більшість суб’єктів малого та середнього підприємництва призупинили свою господарську діяльність в зв’язку з жорсткими умовами карантину. Відповідно вони не отримують ніякого доходу, але рахунки сплачувати все одно потрібно.

Зазвичай це оплата оренди приміщення, податки, це заробітна плата найманих працівників, комунальні послуги, можливо, ще охорона тощо.

Майже кожен день до нашої юридичної компанії надходять дзвінки від клієнтів- підприємців, які задають одні і  ті ж питання: а що ж робити і на що ми маємо право?

Тому хотілося б роз’яснити основні законодавчі нововведення, котрі теоретично мають полегшити життя невеликим підприємцям.

Сплата податків в період карантину

  • Скасовано ЄСВ для ФОПів і для осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність за березень та квітень місяці.
  • За несвоєчасну сплату податків пеня та штрафи нараховуватись не будуть за період з 1 березня по 31 травня, а вже сплачені кошти за цей період підлягають списанню.
  • Скасовано всі документальні перевірки податкової інспекції на предмет правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску до 31 травня.
  • Збільшено ліміт доходу за рік для ФОПів, а саме:
    • І група оподаткування – 1 млн. грн;
    • ІІ група оподаткування – 5 млн. грн;
    • ІІІ група оподаткування – 7 млн. грн.

Оплата оренди приміщення в період карантину

Згідно ст.762 ч.6 Цивільного кодексу України підприємець, який працює в орендованому приміщенні, але не має можливості користуватися приміщенням через обставини, за які він не може відповідати, звільняється від орендної плати.

Відповідно до закону 540-ІХ від 30.03.2020 року, з моменту введення карантину і до його завершення, наймач може бути звільнений від сплати за орендоване приміщення.

Отже, відповідно до закону, якщо через умови карантину ваш магазин чи перукарня не працювали і приміщенням не користувалися, ви можете не вносити орендну плату.

Слід пам’ятати, що ваші взаємовідносини з орендодавцем в першу чергу договірні, тому вести переговори – це найкраще вирішення питання.

Якщо домовленості з контрагентом по договору оренди досягти не вдається, вам необхідно підтвердити обставини форс-мажору в Торгово-промисловій палаті України (або регіональному представництві). Отримавши засвідчений сертифікат про настання форс-мажорних обставин, ви зможете підтвердити, що не вели підприємницьку діяльність та не користувались приміщенням в конкретний період.

Перелік документів, необхідних для підтвердження обставин форс-мажору.

  1. Підтвердження про завчасне повідомлення орендодавця щодо неможливості виконання зобов’язань в зв’язку з  настанням обставин форс-мажору.
  2. Наказ або розпорядження про зупинення господарської діяльності на період карантину.
  3. Копія договору оренди.
  4. Заява про засвідчення форс-мажорних обставин.
  5. Документи, що підтверджують настання форс-мажору (лист, наказ, розпорядження органів місцевого самоврядування про заборону введення підприємницької діяльності тощо).

В результаті ви отримаєте сертифікат, який буде вашим вагомим аргументом на випадок, якщо інша сторона вирішить все ж стягувати з вас кошти за оренду приміщення.

Адвокат Кулішов Володимир спеціально для порталу MEGET
При копіюванні даного матеріалу посилання на meget.kiev.ua обов'язкове

Rss лента статей Просмотров: 4557
image